5 vinkkiä innostavaan palaveriin

5 vinkkiä innostaviin palavereihin

Blogit

1. Viritä ihmiset läsnäoloon

Jokainen tulee palaveriin pää täynnä omia asioitaan. Ruuhkaa työmatkalla, lapset tarhaan, dead linet painavat päälle, huono asiakaskohtaaminen alla, jne. Aivomme ovat arjen pyörteissä täynnä niin sanottua kohinaa.  Tästä syystä pysähtyminen, eli aivojen virittäminen läsnäoloon on aina tarpeen, jos mielit saada tehokkaan palaverin käyntiin. Aloita normaalista poikkeavalla tavalla. Keskity positiivisen ilmapiirin luomiseen. Esimerkiksi pyydä jokaista kertomaan joku ajatus, havainto tai tunne, joka liittyy palaverin aiheeseen tai omaan tunnetilaan tässä ja nyt.

2. Vaihtele rytmiä

Poista pitkät monologit. Jos sinulla on paljon yksityiskohtia kerrottavanasi, niin kaiken esittämisen sijasta voit antaa tiedot ennakkolukemiseksi ja palavereissa keskitytte syventävään keskusteluun.Hyvä käytännön nyrkkisääntö: Maksimissaan 5 minuutin esitys, joka jälkeen osallistetaan porukka asian käsittelyyn. Osallistaminen tarkoittaa minimissään keskustelua, siitä mitä ajatuksia esityksestä heräsi – sano ainakin yksi oivallus tai ihmetys. Yleensä on hyvä myös keskustella siitä mihin kysymyksiin tai asioihin pitäisi olla vastaus, jotta asiassa voidaan edetä.

3. Jaa vastuuta

Jaa valmisteluvastuita palaverin osallistujille ennakkoon. Sparraa esittäjää siinä, miten esitys kannattaa rakentaa ja mitä ryhmältä halutaan saada irti. Tässä kohtaa on myös pakko miettiä, että jos tämä halutaan saada aikaan niin mitä meidän pitää palaverissa tehdä, jotta tavoite toteutuu. Tulee siis mietittyä, että mitä erilaisia tapoja hyödyntää ryhmän osaamista kannattaa käyttää ja miten pyytää osallistujia valmistautumaan.

4. Kirkasta tavoitetta

Kun ihmiset tietävät palaverin tavoitteen ja oman roolinsa siinä, niin he voivat valmistautua palaveriin paremmin. Selkeä tavoite myös yleensä lisää palaverin mielekkyyttä. Mikäli ryhmä on puhelias, on puheenjohtajan eli ryhmän faslitaattorin, syytä ohjata keskustelua. Tämä tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että riittävän usein palataan siihen, miten ihmiset ajattelevat minkäkin yksityiskohdan liittyvän tavoitteeseen.

5. Pyydä palautetta

Kun pyydät palautetta palaverista, saat kullanarvoista tietoa siitä mikä toimii ja mikä ei. Palautetta pyytäessä kohdenna pyyntösi. Kerro, että haluat kehittää vetämiäsi palavereja ja olisit tosi kiitollinen, jos jokainen viitsisi raapustaa paperille edes yhden asian mikä tässä palaverissa toimi hyvin ja toisen mikä ei.

Marjut Alatalo

Ota yhteyttä, jos haluat fasilitointikoulutusta yrityksellesi!

Fasilitoinnin velho

on jatkokoulutus kehittyneimmille fasilitaattoreille, joka syventää systeemisen fasilitoinnin tausta-ajattelua sekä kykyä ohjata ryhmiä haasteellisissakin tilanteissa. Erityispaino on fasilitaattorina velhoksi kehittymisessä, ryhmän energian suuntaamisessa sekä muutoskyvykkyyden kasvattamisessa.

Innostava fasilitaattori

on systeemisen fasilitoinnin peruskoulutus, joka antaa helposti sovellettavia välineitä energisoivalle ja tavoitteelliselle fasilitoinnille. Hahmotat fasilitoinnin ja osallistamisen kaaren sekä oman roolisi fasilitaattorina.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste