Heidi Tuohimaa-Niemelä, Työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö, Työeläkeyhtiö Elo

Coachaava ote on paljon hedelmallisempi

Case Työeläkeyhtiö Elo

Koulutus: Systemic Business Coach®

Esimiehen suosituksesta liikkeelle

Alun perin esimieheni suositteli minulle Systemic Business Coach® -koulutusta. Olin toki jo aiemmin kuullut kokemuksia kollegoiltani, jotka olivat käyneet koulutuksen. Pohdin aiemmin työnohjaajaksi opiskelemista, mutta tämän vaihtoehdon löydettyäni innostuin aika nopeasti, koska ajattelin, että tämä napsahtaa kuin naulan kantaan oman osaamiseni kehittämisen osalta. Ilmoittauduin ensimmäiseen mahdolliseen koulutukseen.

Ajattelun laadun kehittäminen kannattaa

Tässä vaiheessa on sellainen tuntuma, että koulutuksesta tulee olemaan vielä niin valtavasti hyötyä, etten sitä vielä ihan kokonaan käsitä. Nyt jo muutaman kuukauden jälkeen huomaan työotteeni muuttuneen melkein kokonaan kaikessa, mitä omassa työssäni teen. Tehtävänkuvani sisältää paljon keskustelua ja valmentamista pääasiassa eri alojen esimiesten kanssa. Enhän minä pysty heitä omassa työssään juuri neuvomaan ilman substanssiosaamista, mutta näkisin, että pystyn nyt paljon enemmän herättämään ajatuksia keskustelukumppaneissa, haastamaan heidän näkemyksiään sekä kehittämään ajattelun laatua. Coachaava ote on paljon hedelmällisempi ja osallistavampi ryhmässäkin kuin se, että pelkästään minä puhun ja luennoin. Lisäksi, kuunteleminen ja kyseleminen ovat aika vaikeita juttuja, kun ne tehdään oikein! Uskon, että mikään hyvä ei tule helpolla – kaikessa pitää vähän haastaa itseään.

Kuuntelun ja kysymisen syventynyt merkitys

Tärkein oppi on ollut coachingin idean oikeanlainen sisäistäminen. Tuntuu siltä, että vasta nyt ymmärrän ihan aidosti sen, minkälainen työkalu coaching on ja mitkä ovat sen potentiaalit. Aikaisemmin minulla oli kiire kuunnella keskustelukumppaniani, jotta pääsen mahdollisimman nopeasti vastaamaan ja neuvomaan. Nyt tuntuu siltä, että olen aina kuunnellut vain vastatakseni, en ymmärtääkseni. Uskon, että kuuntelen ja kuulen keskustelukumppanejani eri tavalla nykyisin. Koen myös tärkeäksi sen, ettei minulla ole enää kiire jakamaan neuvojani tai mielipiteitäni, vaan että vastapuoli voisi hyötyä enemmän siitä, että kysyn häneltä sen sijaan voimallisia kysymyksiä. Kuunteleminen ja kysymysten esittäminen on avannut minulle ihan uuden maailman ajattelun laadun kehittämisessä.

Tekemisen kautta oppii – hyvässä porukassa

Päällimmäiseksi jäi hyvä mieli todella reippaasta porukasta ja erittäin asiantuntevista kouluttajista. Silläkin on merkitystä, minkälaisella ryhmällä näitä asioita opiskellaan. Koko meidän jengi oli motivoitunutta ja kun ihmiset ovat tosimielellä liikkeellä, oppimisen potentiaali on ihan valtava. Koulutuksen metodit olivat sellaisia, jotka kannustivat oppimaan. Alussa ääneen lausutut tavoitteet tuntuivat itsestä lähes mahdottomilta, mutta pikkuhiljaa lähestyimme niitä ja rakensimme työkaluja niitä varten. Tekeminen on se, mikä sopii minulle ja minkä kautta oppii parhaiten.

Olen myös pohtinut saamieni oppien soveltamista vähän kaikessa, sekä työarjessa että muussa elämässä. Olen huomannut, että olen ehkä jo vähän kehittynyt aktiivisena kuuntelijana paremmaksi, vaikka hyväksi tulemiseen onkin vielä pitkä matka. En myöskään enää päästä kanssakulkijoita niin helpolla! Arkiset ja pinnalliselta tuntuvat asiatkin saavat uutta syvyyttä, kun niihin keskitytään ja keskustelua syvennetään.

Suosittelen koulutusta kaikille!

Minun lähinnä omituiseksi koettu periaatteeni on se, etten ihan helpolla suosittele kenellekään ikinä mitään! Se mikä sopii minulle täydellisesti, voi olla toiselle ihan katastrofi. Tämä koulutuksen kohdalla olen kyllä valmis tekemään poikkeuksen, eikä minulle heti tule mieleen ketään, jolle en suosittelisi koulutusta tai puhuisi siitä. Eniten tietysti hyötyvät ne, jotka omassa työssään pyrkivät oivalluttamaan ja auttamaan toisia löytämään uusia ratkaisuja, uusia ajattelumalleja ja toisenlaisia tapoja tehdä työtä ja suhtautua asioihin. Johtajat, esimiehet, henkilöstön kehittäjät ja yleensä kaikki, jotka joutuvat ajattelemaan sekä tekemään toisten ihmisten kanssa töitä voisivat hyötyä koulutuksesta. Kun rutiinipalavereihinkin otetaan coachaava ote, ne saattavat muuttua säännöllisestä pakkopullasta melko innostavaksi foorumiksi.

Heidi Tuohimaa-Niemelä, Työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö, Työeläkeyhtiö Elo

Tutustu Systemic Business Coach® -koulutukseen

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste