Johtoryhmästä muutoskyvykäs joukkue

Johtoryhmästä muutoskyvykäs joukkue

Blogit

Mitä on muutoskyvykkyys?

Onko se sitä, että tekee kaikkea ja sopeutuu kaikkeen? Onko se sitä, että minulle ei ole mitään väliä, mitä tehdään, kunhan vain jotain tapahtuu? Onko muutoskyvykkyys sitä, että kykenen elämään kaaoksessa enkä välitä siitä?

Ei ole. Muutoskyvykkyys on kykyä selviytyä ja jopa nauttia muutoksista. Miten sitä voi oppia, vai voiko? Kirjoitan tässä blogissani vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, mitä tulee mieleen olennaisista asioista muutoskyvykkyydessä.

Tiimien muutoskyvyysmuskelit

Allinger, Ceracoli, Tannenbaum & Vessey (2015) listasivat tiimein yleisimmät haasteet, jotka edellyttävät resilienssiä, eli kykyä selviytyä muutoksista. Näitä ovat muun muassa haastavat tehtävät, aikataulupaineet, heikot tulokset, monet yhtäaikaiset muutokset ja jatkuva paine suorittaa tehtävät. Kuulostaako johtoryhmäläinen yhtään tutulta? Kuinka usein teillä on pysähdytty miettimään, millä tavalla nämä haasteet heijastuvat teidän tiimiin?

Tyypillinen vastaus on, että kyllä näistä asioista on meidän joryssä puhuttu, mutta melko pintapuolisesti. Tämä ei kuitenkaan riitä poistamaan stressiä tai lisää hallinnantunnetta omasta työstä. Usein vaikutus voi olla täysin päinvastainen; herää tunne, että kyllä tässä pitää itse vaan selviytyä, niin näyttävät kollegatkin tekevän. Aikataulupaineiden ja lisääntyvien tulospaineiden aiheuttama kuorma kasvaa ja yhä enemmän katse kääntyy omien tehtävien hoitoon. Johtoryhmän muut jäsenet ja heidän työnsä priorisoidaan ulos! Omissa töissä kun on ihan riittävästi haastetta.

Ratkaisun kolme avainta

Yllä listatut tiimien haasteet ovat luonteeltaan työhön niin olennaisesti sisältyviä, että niitä ei välttämättä pystytä poistamaan. Tärkeintä onkin tällöin keskittyä siihen, miten me johtoryhmänä vastaamme niihin; yksin ja yhdessä. Vaihtoehtoja on onneksi useita; tässä kolme.

  1. Ottakaa yhteistä aikaa ja puhukaa toisillenne. Vaikka on kiire, antakaa itsellenne aikaa rakentaa hyvä ja toimiva johtoryhmä. Ainoastaan aktiivisella ryhmän rakentamisella voidaan tietoisesti vaikuttaa suuntaan, johon ryhmä kehittyy. Puhuminen kollegoiden kanssa oikeasti tärkeistä ja merkityksellisistä asioista on hyvän ja toimivan vuorovaikutuksen perusta; pelkkä kuulumisten vaihto ei luo vahvaa keskinäistä suhdetta.
  • Rakentakaa vahva keskinäinen luottamus. Merkityksellisistä asioista puhuminen tarkoittaa omien ajatusten ja kokemusten näkyväksi tekemistä toisille. Se voi olla pelottavaa, kun aina ei tiedä, miten toiset suhtautuvat. Luottamuksellinen ryhmähenki, jossa haastaviakin asioita voidaan käsitellä, rakentuu kuitenkin vain yhteisen riskinoton kautta. Vasta kun olemme koetelleet suhdettamme jollain yhteisellä haasteella, voimme oikeasti luottaa toisen apuun ja tukeen. Kannattaa siis olla rohkea ja ottaa riski!
  • Pyytäkää ulkopuolista tukea. Haastavat tilanteet aktivoivat ihmisissä yleensä haastavia tunteita. Mikäli näiden kanssa ei olla tarkkana, voivat ne eskaloitua ryhmän sisäisiksi konflikteiksi. Fiksu johtoryhmä analysoi tarkkaan, mitä asioita pystytään käsittelemään omin voimin ja missä kohtaa ulkopuolinen apu on paikallaan tasoittamaan eteenpäin menemistä. Usein ulkopuoliset silmä- ja korvaparit näkevät myös sellaisia ratkaisuja, joita johtoryhmässä ei välttämättä itse huomata.

Haluatko sinä?

Ensimmäinen askel johtoryhmän muutoskyvykkyyden kasvattamisessa on halu. Halu kehittää omaa joukkuetta, vaikka se tarkoittaisikin ajoittain epämieluisaa matkaa, jossa haasteet maton alle lakaisun sijaan nostetaan yhteiseen käsittelyyn. Tämän jälkeen edessä on iso päätös.

Päätös, joka saattaa muuttaa johtoryhmän toimintaa pysyvästi. Päätös yhteisen oppimismatkan aloittamisesta. Kun taustalla on riittävä määrä halua ja sitoutuneisuutta, matka muutoskyvykkääksi johtoryhmäksi on taatusti unohtumaton. Kannattaa haluta!

Yksin ei enää tulevaisuudessa voiteta nobeleita eikä kampiteta aikataulupaineita. Parhaiten heikot tulokset saadaan kuntoon, kun tekijöitä on enemmän kuin minä itse. Toisten antama tuki ja älykkyys on voimavara, johon kannattaa tukeutua. Älä yritä ratkoa isoja muutostilanteita yksin, koska yhdessä se on paljon tehokkampaa ja hauskempaa.

Me lupaamme tehdä teidän matkastanne mukavan ja tuloksellisen!

Peter Peitsalo
Executive Coach, BoMentis Oy

[accordion class=””] [spoiler title=”Ota yhteyttä niin jutellaan lisää!” open=”no” style=”default” icon=”arrow-circle-1″ anchor=”” class=”yhteys”][ninja_forms id=2] [/spoiler] [/accordion]
Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste